About Me

My photo
Thanks for view my blog since 11 February 2012.

Saturday, February 23, 2013

Suami dan Isteri

Assalamualalaikum...

Tajuk kat atas macam dah kahwin.. Hehehe kita belum kahwin umur pon baru nak masuk 18.. Tapi tak tahu la orang suka panggil Amie akak.. Yang lebih tua dari Amie pon panggil akak..x boleh bla,aku muda lagi la!! Kadang-kadang sakit juga hati, muda-muda dah orang panggil aku Amie akak, nanti dah 20an orag panggil Amie mak cik?? Tapi tak di nafikan sense dalam diri Amie and cara dialog Amie macam dialog mak-mak kita cakap la.. Sebab mungkin Amie memang rapat dengan ibu dan Amie ni adalah bahu tempat ibu mencurahkan perasaan and vice versa with Amie..

Sebenarnya Amie nak cerita lain ni.. Amie nak cerita pernah tak korang alami pasangan anda boleh membaca minda uols?? Ada ilmu psikik kiranya la kan..(bahasa mudah).. Orang kata kalau seseorang tu dapat rasa apa yang juga kita rasa or orang tu dapat baca apa yang ada dalam minda kita orang tu mesti sangat rapat dengan ikta dan dia amat menyayangi diri kita..

Macam ayah dan ibu Amie.. Amie tak tahula mane ilmu suami isteri serta keibu bapaan dia orang belajar ni kan.. Sepanjang Amie jadi anak mereka selama dekat 18 tahun ni.. Amie perasan kan Ayah Amie dapat baca apa yang tersirat dalam minda ibu.. Contohnya macam tadi, masa dekat foodcourt, Kita orang adik beradik semua dah beli makanan kita orang masing-masing(kami adik-beradik merupakan pencinta makanan dan selagi boleh di isi dalam perut tu kami kan isi).

A:Pergilah cari makanan..
I:Tak apalah, Adik punya ni pon nanti pon tak habis..

......................(beberapa minit berlalu)

A:Nak card JJ..
I:Nak beli Yong Tau Fu eah?
A:A'ah..
I:macam orang tu eah?
(Amie pon memandang ke meja belakang)
A:A'ah..
I:Macam mana awak tahu.. Ish tau aje orang nak beli..

(ayah pon berlalu pergi untuk mengoder)

I:Tadi ibu memang nak beli tapi nanti-nanti la..Ayah tu tau aje ibu nak beli..Baca fikiran orang..
Amie:Hahahah(aq memang tak ada dialog disini.. sebab menahan kepedasan makan asam pedas.. so hanya mampu ketawa)

Sebenarnya, ayah pon nak makan tapi tu la kan ayah macam tahu-tahu aje ibu pon nak makan tanpa menanya pon.. Dasyat la.. Mungkin dah hidup bersama selama 19 tahun.. Tu yabg hati pon dah bersatu..

Dan pada Amie sendiri, Amie harap one day bila tiba masanya.. Amie dapat jodoh orangnya macam watak ayah Amie.. Sebab pada Amie, ayah Amie A GREAT MAN. Pandai masak(sebab Amie pandai makan). Pandai buat kerja rumah(???ni sangsi gila) Dia dari kecil dah hidup berdikari, so dia tahu erti susah senang kehidupan tu..Seorang yang memang down to the earth..(bukan back up tapi kenyataan).. Kami adik beradik tahu ayah kami mampu nak bagi kalau kami mintak, tapi dalam masa yang sama kami tahu kalau kami mintak sesuatu ada hadnya.. Tak semua kami mintak kami dapat.. Bak kata orang putih 'NO PAIN, NO GAIN'.. Ibu selalu kata ayah tu bukan kedekut, tapi kalau reti mintak je dapat, nanti tak reti nak memberi balik(dalam konteks ni bukan bagi duit, tapi bagi keputusan yang bagus).. Bukankah, semua Ibu Bapa harap yang terbaik untuk anak mereka??

Salam untuk semua...

                                                                                                          xoxo by Amie


1 comment:

Rahmad Mat said...

ow masih muda lg bru nak cecah 18 tahun..so muda 5 tahun dri ak..haha