About Me

My photo
Thanks for view my blog since 11 February 2012.

Wednesday, September 26, 2012

Pandangan Ku



ASSALAMUALIKUM..

Politik merupakan salah satu unsur yang penting dalam sesebuah negara...
Tanpa politik maka mundurlah sesebuah negara itu..

Maka hari ni Naz nak menceritakan hal politik pada mata seorang
PELAJAR...

Bukan nak cerita pasal pembentukan Malaysia, Sistem Ahli & blah blah tu..

Tapi nak cerita tentang
BENDERA...

Bendera merupakan salah satu identiti negara selain jata dan lagu...

Baru-baru ini Malaysia digemparkan dengan kebiadapan beberapa
individu yang telah mewujudkan sebuah bendera baru...

Bendera Malaysia yang asal memang tidak dinafikan ada keunsuran..
AMERIKA SYARIKAT..
tapi mungkin dulu tiada teknologi...

Jadi pereka Jalur Gemilang tidak menyedari tentang kesamaan bendera itu...

Bendera Malaysia...

Diberi nama JALUR GEMILANG..
Disiarkan pada 29 November 1949..
Dicipta oleh En. Mohamad bin Hamzah..



Bendera America...

Nama dia The Stars and Stripes; Red, White and Blue; Old Glory; The Star Spangled Banner
AdoptedJune 14, 1777 (original 13-star version)
July 4, 1960 (current 50-star version



Bendera yang digembar-gemburkan...

Diberi nama Sang Saka Malaya



Tapi Naz nampak betapa ceteknya idea mereka..

Bendera Indonesia..




Bendera Singapura..



Nak pun creat something new...
Janganlah cedok idea orang..
Sanggup ke dilabel peniru.pencedok & blah,blah kan...

Korang yang baca ni janganlah mara Naz la..
Anti la..
Sebab buat post begini kan..
cuma mahu berkongsi...

No comments: