About Me

My photo
Thanks for view my blog since 11 February 2012.

Thursday, July 5, 2012

ROCKET


ASSALAMUALAIKUM...

Hai kengkawan semua...
(hehehehehe)

Kawan-kawan nampak tu tak hape...
Tu adalah roket air ye.....

(so apa kaitan dengan NAZA??)
Hehehe ada kaitannye yew...

Kat sekolah HAMBA ada minggu SAINS dan MATEMATIK...
(so???)

I joined that competition la...

PERTANDINGAN MEMBINA ROKET...
(huhuhuh)

ME, NAD and ERMA...
membuat roket wuuuuuu....

Actually saya tak masuk pon...
Tapi dah tolong orang buat and peserta ke-3 pon tak datang jadi saya pon masuk la...
(bidan terjun)

So nak cerita la...

Setiap kelas ada 3 percubaan dan ketiga-tiga percubaan kami...
(hmmm tak payah kata)

PERCUBAAN PERTAMA

Mulut botol itu terlalu sempit jadinye baru pam tak sampai 60ps dah terbang...
(habis krew kat situ seluar dia basah)
tapi sekurang-kurang terbang..

PERCUBAAN KEDUA

Botol sudah ditukar malangnye mulutnya terlebar pula...
DUGAAN!!!
tak sempat pam air semua dah mengalir keluar...

PERCUBAAN KETIGA

Ok tukar strategi pasang dengan penutup botol lepastu lubangkan...
Lubangkan dengan saiz yang sesuai..
Okeh nampak macam dah nak berjaya dah...
Pam kali pertama air tu tersembur keluar!!!
(lecun seluar hamba)
Pam and pam tak sampai 60ps air tu dah habis...

Hehehe sorry la nak buat macam mana kan...
sedih-sedih juga lah..
Nak buat macam mana kan..

Sekurang-kurang kita orang ada ilmu..
kita orang ada semangat...
tak mudah putus asa!!

OK NAK KONGSI TIPS NIH!!!

bila kita buat roket air tu seelok-eloknya gunalah botol 100 PLUS
kerana dia lebih aerodinamik..
Dan bila kat bahagian parachute tu jangan lipat just susun kemas-kemas jerr sebab nanti
dia senang nak kembangkan...
Kat bahagian CAP yang nak tutup parachute tu jangan la lekatkan kuat2 dengan botol..
(macam ne dia nak keluarkan parachute tuh)

OK NI ADA SAMPLE HOW TO DO THE ROCKET





Water dalam bottle tu hendaklah cuma 1/3 jerr!!!

OK SELAMAT MENCUBA dan MEMBUAT...

No comments: